A repülés elmélete

Címkék: cuccok és kütyük hoka

2011.11.15. 14:13

A "Hoka one one" (ejtsd: hoka onéj onéj) egy maori kifejezés, nagyjából olyasmit jelent, hogy "a föld felett repülni", és azt az szabadságérzést jelöli, amikor úgy érzi magát az ember, mintha a szelek szárnyán utazna.

Az élmény a szörfözésből és a síelésből volt ismerős két sokat tapasztalt francia sportembernek, Jean Luc Diard-nak és Nicolas Mermaud-nak, és fejükbe vették, hogy kifejlesztenek egy cipőt, amivel futás közben is megélhető ez az élmény. Mindkettőjüknek volt rutinjuk a sportszer üzletágban, hiszen többek között a SALOMON-nál szereztek komoly tapasztalatokat. Az ő munkájuknak köszönhetően született meg a HOKA One One futócipő.

A cipő elsőre kétségtelen furcsa lehet a "HOKA-szűz" szemnek. A legfeltűnőbb természetesen a hihetetlenül vastag talpa, amely célja a lábat érő ütések mérséklése. A 2,5x vastagabb középtalp mennyisége egy nagyon könnyű és puha EVA-t tesz lehetővé, amely így az eddig nem tapasztalt párnázottság mellett is stabil leérkezést biztosít.

Bármennyire is furcsán hangzik, a HOKA működése sokkal közelebb áll a napjainkban főként az USA-ban egyre népszerűbb mezítlábas futáshoz, mint a hagyományos futócipőkhöz. A speciálisan kialakított talpforma a természetes földet érést és a könnyű továbbgördülést biztosítja. A sarok mindössze 4 mm-rel van magasabban lábujjaknál (ez egy átlagos futócipő esetén 11 mm), amivel a naturális - nem túlzottan sarokra történő - leérkezésre ösztönzi a viselőjét.

Mondhatjuk azt is, hogy a HOKA magáévá tette a mezítlábas futás előnyeit úgy, hogy azt egy mindenki számára élvezhető és biztonságos köntösbe csomagolja.

A 2010-es meghiúsult UTMB idején lehetett elkezdeni komolyabban hallani a márkáról, de ez alatt a bő év alatt alaposan megbolygatta futás világát. Egyaránt sikeres versenyzők, lelkes hobbifutók és sérüléssel küszködő sportolók körében. Többek között sikeres és összetartó rajongói csoportja a Facebookon jelzi, a HOKA-láz elindult világhódító útjára.  

Jelenleg három modell van a kínálatban: 

Mafate

Az ős-HOKA, ezzel indult minden.

Ezt kifejezetten terepre szánják a tervezők, a ennek megfelelően ennek a talpának a legmélyebb a profilja.

A speciális talpkiképzése igazán a lejtőkön érzi elemében magát, ahol nem hagyja "szétverődni" a futó izmait. Aki nem fogta még kezében el se hinné, hogy milyen könnyű cipő, súlya mintegy 20%-kal alacsonyabb, mint egy átlagos terepcipőnek.

 

Bondi B

Az aszfaltos változat.

A súlya valamivel még könnyebb, mint a Mafetenek, ez annak tudható be, hogy kb 10%kal kevesebb az EVA a középtalpban.

A talpának a kiképzése is kifejezetten a keményebb aszfaltra csábítja viselőjét, ennek ellenére nagyon sok HOKA versenyző ezt használja terepen is.

 

Stinson
(XT/Combo néven is ismert)

A két korábbi modell összegyúrásából született meg a HOKA "köztes" cipője, ami az aszfalttól a nem túlságosan technikás terepig társa lehet gazdájának.

A középtalpa megegyezik a Mafatevel, de a profilja nem olyan mély, és a felső része is puhább megmunkálású valamivel.

 

2012-ben mutatkozik be egy újabb cipő, a Stinson Evo, egy igazi versenycipő a HOKA-tól. Mély, technikás terepre szánt profilról, könnyű felépítményről és egyénre szabható talprészről csiripelnek a madarak.

Kb. 1 hónapja a HOKA már Magyarországon is megvásárolható, így majd egy évnyi sóvárgás után végre én is a lábamra húzhattam egyet. Választásom a Stinsonra esett, ez az ami a legjobban megfelel a jelenlegi terepeimnek.

Még tanulgatjuk egymást a cipővel, de nagyon pozitívak a benyomások. Az első héten 4 nap alatt mindjárt beletettem 70 kilit. Semmi nehézséget nem okozott az átállás az eddigi párnázott futócipőimről, az első lépéstől nagyon kényelmes és főként természetes érzés volt benne a futás. Az út minden egyenetlenségét szinte kivasalja, amiért igazán hálás vagyok, mivel mostanság elég sok a problémám a talpammal; hosszú futás után pedig gyorsabbnak érzem a regenerációt.

Az elkövetkező hónapokban tovább nyúzom majd a Stinsont, és beszámolok még a tapasztalataimról, úgyhogy folyt. köv

A bejegyzés trackback címe:

https://fussatokbolondok.blog.hu/api/trackback/id/tr353384777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

New Balance futo 2011.11.16. 21:06:23

Ez egész mezítlábas futás nem csak egy újabb őrület? Nem pont az a lényege a futócipőknek, hogy NE mezítláb fusson az ember. Én nem értem...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.17. 07:33:31

@New Balance futo: ez nem egyszerű kérdés! a mezítlábas futás sajnos sokunk számára már elérhetetlen, de van aki ebben találja meg önmagát...azonban napjaink futócipőinek kialakítása nem csak a környezet ellen véd minket, hanem megemelt sarkával a "helytelen" futómozdulatokat is "megbocsátja"...azaz mérsékli a helytelen futóstílus hatását és így nem ösztönöz a helyes mozgás elsajátítására...a HOKA nem ilyen! :-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.17. 07:35:04

@New Balance futo: mezítlábas futásnak hívják azokban a cipőkben való futást is, amik a környezet ellen védnek, de egyéb csillapítás/korrekció nincs bennük.

daikini 2011.11.17. 11:35:58

megkérdezhetem hol szerezted be a cipőt és mennyibe kerül? Engem is nagyon érdekel, kíváncsian várom a tapasztalataidat!
Amúgy hogy futsz, mármint helyes talajfogással? Sérülések gyakoriak?
köszi előre is!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.17. 11:39:35

@daikini: Nomád forgalmazza idehaza, www.nomadsport.eu/outdoor-markak/Hoka/
elég hiányos már a méret, mert világszerte hiánycikk, március környékén jönnek az átfésült 2012es modellek...
nem tudom mennyire futok jól, az overstriding-ról sikerült idén leszoktatnom magam...idén elkerültek a sérülések is, ez az első teljes évem, amit futok, 2000 km körül járok...

New Balance futo 2011.11.17. 11:59:34

@ringsider: értem, az általunk forgalmazott New Balance-nek is van ilyen cipője (Minimus), én a filozófiáját próbálom megérteni.
Az nem jó, ha a cipő a helytelen futás hatásait csökkenti? Nem pont ez a lényeg? Értem, hogy nem kényszerít rá, hogy helyesen fussak, de ez mennyire probléma? Milyen gondot okozhat ez egy futónak? (amatőr, hobbi futónak)?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.17. 12:22:45

@New Balance futo: van aki szerint minden sérülés a helytelen futástól van, a mostani cipőbiznisz pedig arról szól, hogy ennek a hatásit mérsékli. aki szerencsés, és sérülés mentes, az hobbi szinten élvezze a futást, de az teljesítményorientált futóknak érdemes egyre gazdaságosabban és ezért naturálisan futnia...de egyébként én nem tudnék heti 80 kilit futni mondjuk erősen párnázott cipő nélkül, szóval én nem vagyok minimálcipő megszállott...

New Balance futo 2011.11.17. 12:52:19

@ringsider: Heti 80 kili. nos, minden tiszteletem, én ennél sokkal kevesebbet futok (20-30, általában). De azt viszont jól párnázott, stability cipőben...

rokalaci · http://tavfutomuvek.extra.hu 2011.11.18. 18:00:01

Peti kedvet csináltál... lehetne kipróbálni, akár csak valami fedett helyen? hol árulják, mennyiért... ha a kezembe fogom én is érezhetem amit írtál...

rokalaci · http://tavfutomuvek.extra.hu 2011.11.18. 18:18:19

@New Balance futo: Bocsánat, ha a csapos közbeszól...
A stability cipők NEM márnázottak túlzottan, hiszen a típusuk a jó látartás.
Ez az új neonződ cipő viszont láthatóan párnázott... persze ebbe is lehet rejteni stabil elemeket... és a metítlábas hasonlatokról is az a véleményem, hogy Párnázott nem egyenlő mezítlábas érzéssel, de asszem ebben az esetben inkább a láb földet érése és elrugaszkodásakor Követi /közelíti/ a mezítlábas, ILL. ergonómiában természetes be és kilépési lendületet, irányszögeés "kigurulást"
Na ki mit mond?

rokalaci · http://tavfutomuvek.extra.hu 2011.11.18. 18:21:04

Még valami!!! :-)
ez olyan lehet HA IGAZ mint autóban a VOLVO "bumszli" be megbízható :-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.21. 07:45:35

@rokalaci: Laci, Németh Csabáék árulják a Nomásdportban...fentebb belinkeltem! :-) majd valamelyik közös futásunkkor a kezedbe veheted, addig én majd ugrálok 1 lábon...:-D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.21. 07:48:46

@rokalaci: stability cipő is lehet jól párnázott, pl a Kayano a világ egyik legjobban zselézett cipője, mégis stabil...:-)
ebben a cipőben a párnázottság és a kb 35%kal nagyobb talpfelület az ami biztosítja a szupinálótól a pronálóig mindenkinek a földetérést (aminekek egy nagy része ugye, mivel nem sarokra terhelsz meg is van oldva...:-)

-gyaloggalopp- 2011.11.23. 13:53:51

Kíváncsi vagyok, milyen lehet egy ilyenben futni, miután sok-sok éve ugyanolyan cipőben, s elég stabil cipőben futok - ami, igen, tényleg jól párnázott... Szóval nyúzzad csak, nyúzzad a cipőket és írj!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.23. 13:56:05

@-gyaloggalopp-: kölcsönadom egyszer szívesen hogy menj benne egy kicsit...rám egy picit kicsi, rád ideális lesz...:-)

-gyaloggalopp- 2011.11.23. 13:57:13

Csak tesztelgesd! Én gördültem most eleget az Isziniken, igaz, a kövek besegítettek. :-D

-gyaloggalopp- 2011.11.23. 13:59:59

Kicsit bizalmatlan vagyok az újításokkal kapcsolatban... Maajd egyszer elmeséled, milyen is ez a cipő. De addig tegyél bele egy ezrest! :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.23. 14:01:11

@-gyaloggalopp-: az nekem nem egy hónap lesz mint neked...:-) februárban majd mesélek! :-D

dorkaakos 2012.01.04. 15:48:38

Szia! Épp most készülök beszerezni egy Hoka combo-t. Kérdeznélek, h szerinted milyen méretet rendeljek, mert sajnos nem lesz lehetőségem előtte élőben megpróbálni. A Nike vomero-m 41 1/3, az Asics nimbusom 41 2/3ad. Azt olvastam, h Hoka-ból fél számmal nagyobb kell mint a sima futócipőkből. Ezek szerint 42es kéne nekem? Neked mi a tapasztalatod? köszi a segítséget!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.04. 17:22:24

@dorkaakos: amennyire én látom a méretkeveredés oka az hogy az UK/USA méretpárok nem egyeznek a HOKAnal, pl a 9,5UK-hoz 10 USA méret tartozik, így az angolok azt mondják vegyél fél számmal nagyobbat, az amerikaiak meg hogy azonos méretet...ezeknek a cipőknek mekkora az USA/UK méretük???van már pesten is pár db a nomádban, oda se tudsz eljutni????

dorkaakos 2012.01.04. 20:18:17

szia,sajnos nem, Svedo-ban lakom, de mar megrendeltem egy 42-est es remenykedem, h jo, lesz. Ha nem, kicserelik. Remelem:-)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.01.04. 23:23:34

Próbálom elképzelni, milyen lehet ebben futni, de nem megy :P Én még az igencsak neutrális és visszafogott Brooks-ban is összerúgom néha a két cipőélt :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.01.04. 23:27:08

@New Balance futo: Szia! A minimálabb NB tipusok kaphatóak/próbálhatóak valahol itthon? Nem sokan árulnak NB-t és ők is csak a bumszlikat :(legalábbis én így tapasztaltam...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.05. 08:42:28

@dorkaakos: szurkolok, hogy jó legyen...:-) majd feltétlen számolj be róla!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.05. 08:43:15

@Bozót: ki kell próbálnod...:-) minimál cipő maximális védelemmel, ultrára találták ki gyakorlatilag...:-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.05. 08:44:28

@Bozót: alapvetően a minimál cipőkkel nem vagyunk túl jól ellátva, NB-nek meg nincs is hivatalos forgalmazója...de Brooks az mostanság talán megjelenik

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.01.05. 09:24:00

@ringsider: Majd alkalomadtán megnézem :) Nekem a minimál inkább az átengedőséget jelenti, olyan lábbelit amelyik a legkevésbé áll a láb és a terep közé. Persze az ilyet kevesek lába bírja ....

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.05. 09:29:01

@Bozót: na persze, aki Freeben futja a maratont,az mindent megtehet...van aki az UTMB-t is abban futja...na??? ;-)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.01.05. 09:35:44

@ringsider: Hehe :) Egy-egy ilyet lehet büntetlenül (na jó, valami genetika/szokás kell hozzá), de lehet, hogy napi szinten nekem sem menne

New Balance futo 2012.01.05. 10:05:57

@Bozót: Szia! Tavasztól érkezik az új kollekció és lesz közte NB Minimus cipő is. Hamarosan indul a weboldalunk, valamint március elején a webshopunk. De addig is, a Premier Outlet Centerben lesz fellelhető a kollekció, az Iguana Falls üzletben. És tárgyalunk több futóbolttal is, hogy tartsák a New Balance cipőket. Úgyhogy lesz bőven választék, normál és Minimus cipőkből is.
süti beállítások módosítása